Elérhetőségek

Bázakerettye Község hivatalos honlapja

Cím: 8887 Bázakerettye,
Fő út 4.
Telefon:
+3693348003
E-mail:
hivatal@bazakerettye.hu
Facebook


Orvosi rendelő pályázat

Bázakerettye Község Önkormányzata a fenntartásában levő orvosi rendelőt A Nyugat Dunántúli Operatív Program Egészségügyi Szolgáltatások fejlesztése az alapellátásban című kiírás keretében felújította. A projekt címe, "A bázakerettyei orvosi rendelő akadálymentesítése és korszerűsítése" összegzi a projekt tartalmát. A projekt megvalósítása során az orvosi rendelő épületének akadálymentes felújításán kívül eszközbeszerzés történt, így a rendelkezésre álló eszközpark sokkal alkalmasabb lett a térségben élő emberek egészségügyi ellátásához. A beruházás teljes költsége 23 129 314 Ft volt, amelyből az önkormányzat 17 927 131 Ft támogatást kapott. Az építési munkák során a rendelő teljes épülete egyenlő eséllyel megközelíthető minden fogyatékkal élő számára, ugyanis a komplex akadálymentesítés keretében a vakok és gyengén látók, a siketek és nagyot hallók, illetve az értelmi fogyatékosok és mozgássérültek egyaránt megközelíthetik akadálymentesen az egészségügyi intézményt. Mindezeket szolgálja a beszerzett indukciós párna a siketek és nagyothallók részére, a vészjelző kapcsoló valamint a villanófény jelző, a szolgálati helyiségek ajtaján Braille-írással ellátott táblák, valamint az eligazító tábla, és a vonalvezető a gyengén látók számára.
Az orvosi rendelőhöz akadálymentes parkoló is kialakításra került, amelyből a mozgáskorlátozottak külön segítség nélkül megközelíthetik az orvosi rendelő épületét. A mozgáskorlátozott rámpa a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően korláttal van ellátva, mely szintén a megközelítés biztonságát szolgálja.

Az orvosi rendelő épülete mind külsőleg, mind pedig belsőleg megújult. Sor került a tetőlécezés, valamint a cserép tetőfedés cseréjére és a tető fóliázására. A külső felújítás keretében a bejárati ajtót és az ablakokat fokozott légzárású, hőszigetelt műanyag nyílászárókra cserélődtek, és az épület teljes külső vakolása is megtörtént.

A belső felújítás keretében sor került egy mozgáskorlátozottak által is használható mellékhelyiség kialakítására. Az elavult villamos vezetékek teljes cseréje is megtörtént, az egyedi, gázkonvektoros fűtés helyett pedig korszerűbb, központi fűtési rendszer került kialakításra. Ezen felül az épületen belül a víz- és szennyvíz vezetékek teljes cseréje is megtörtént. A rendelő összesen 10 helyiségre terjedt ki, amelyek szintén akadálymentesen közelíthetőek meg, melyek a következők: váróterem 37,03 m2, előtér 1,97 m2, mellékhelyiség 1,44 m2, akadálymentes WC 4,56 m2, raktár 3,24 m2, veszélyes és szennyes ruha tároló 3,77 m2, takarítóeszköz tároló 0,93 m2, öltöző 5,81 m2, fürdő-WC 2,27 m2, adminisztrációs helyiség 17,9 m2, orvosi rendelő 23,25 m2, valamint a fogorvosi rendelő 16,26 m2 és ennek röntgenszobája 3,35 m2. Az utolsó kettő önerőből került felújításra, melyet az önkormányzat részben hitelből, részben felhalmozott pénzügyi bevételekből finanszírozott.

A nyílászárók cseréje, a világítás, és fűtés korszerűsítés hozzájárul az energiaköltségek csökkentéséhez, amely a fenntarthatósági mutatók értékeit javítja. Az informatikai eszközök az adminisztratív munka hatékonyságát segítik elő, így az ügyfeleknek kevesebb ideig szükséges várakozniuk az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, szintén az adminisztratív munkát segíti az adminisztrációs helyiség, amelyben az ott dolgozó a betegforgalomtól függetlenül tudja végezni feladatait. Az adminisztrációs helyiség további előnye, hogy az orvos és a beteg négyszemközt tud személyes dolgokat megbeszélni egymással. Az eszközök kapcsán említésre méltó a Heartscreen 80GL készülék, amely a szívbetegek gyógyítását szolgálja, valamint az ABPM 24 órás vérnyomásmérő készülék is e célcsoport egészségi állapotának felmérését, javítását hivatott szolgálni, a készenléti táska valamint a felszerelt nővértáska szintén a háziorvos valamint a nővér munkáját teszi hatékonyabbá. Beszerzésre került egy hordozható szűrő audiometer, amely a hallószervek állapotának felmérést szolgálja prevencionális valamint kuratív célból. A bútorzat cseréjére is sor került, melynek keretében orvosi íróasztal, műszer és gyógyszerszekrény, kartotékszekrény, támlás székek, vizsgáló pamlag fellépő lépcsővel, valamint vizsgálóágy, éjjeliszekrény került beszerzésre.

A projekt eredményeként a szolgáltatás színvonala is javulni fog, amely magával vonja az idelátogatók egészségi állapotának javulását. Az intézményben dolgozók munkahelyi körülményei is nagy mértékben javultak a beruházás hatására, így jó munkahelyi környezetben tudják végezni a munkájukat. A megvalósulás eredményeként a településkép is javult, hiszen a megújult orvosi rendelő szebb, élhetőbb környezetet biztosít az itt élő emberek számára. A projekt hatására több, mint másfél ezer ember egészségügyi szolgáltatásának színvonala fog nagymértékben emelkedni, melynek következtében hosszú távon -a prevenciós jellegű beavatkozások eredményeként- csökkenni fog a térségben élő betegségben szenvedők száma.


 


Vissza az előző oldalra!
Bázakerettye Község hivatalos honlapja - Magyar