Elérhetőségek

Bázakerettye Község hivatalos honlapja

Cím: 8887 Bázakerettye,
Fő út 4.
Telefon:
+3693348003
E-mail:
hivatal@bazakerettye.hu
Facebook


Látnivalók


Bázakerettye

A Zalai-dombság szívében messze a nagyvárosok nyüzsgő és zűrzavaros világától, gyermekkorunk mesebeli Nagyerdejének csodás zöldjében találhatjuk Bázakerettyét.

A Nagykanizsától mintegy 30 kilométerre északnyugatra fekvő falu autóbusszal könnyen megközelíthető. A település ideális pihenő- és kirándulóhely azok számára, akik a csendet, nyugalmat keresik, és közben érdekes kellemes élményekkel szeretnék gazdagítani felpörgetett mindennapjaikat. Azoknak a látogatóknak, akik szeretik figyelemmel kísérni az évszakok változásait, a természet sokszínű csodáit, páratlan apró meglepetésekben lehet részük. A helyiek gondosan ügyelnek arra, hogy megőrizzék hagyományaikat. Házaik köré nem építenek kerítést, jelezvén ezzel nyitottságukat egymás és a látogatók felé.


A falu mellett húzódik a Rockenbauer Pál-emléktúra kijelölt útvonala. A települést erdei kisvasút szeli át, aminek gőzmozdonya a környező településeket érintve ízelítőt ad utasainak a különleges idillt nyújtó zalai erdők sokszínű növényvilágából. Akinek a vonaton tett kirándulás után még kedve támad barangolni, esetleg nyári sportokat űzni, megmártózhat a kistolmácsi tó vizében, amely mellett és étkezésre is lehetőség nyílik.
A nap végén pedig igazán nem sok az a négy kilométer séta az erdőben, hogy visszatérjünk Bázakerettyére. Amennyiben valaki tudományos célból látogatja meg a zalai erdőket, megtekintheti a négy kilométerre fekvő híres budafai arborétumot, melynek különleges növényei a mamutfenyőtől a rhododentronig egyedülálló természeti kincsek.

 

 

Budafapusztai Arborétum

Az arborétum létesítése 1959-ben kezdődött és 1976-ig tartott.
Mintegy 220 fás növény található, többségében fenyő, kisebb részben lombos-fa, ill. cserje.
A park rekonstrukciójára a telepítés évei alatt került sor. Sétautak, hírlak, esőbeállók, szalonnasütők kerültek megépítésre, a régi tó felújítása mellett új víztározó is létesült. Az arborétum 74 éves lucfenyvesében az elmúlt években a viharkár mellett jelentős méreteket ért el a szúkárosítás. 

A park nyugati oldalán álló vadászházat 1926-ban építette báró Zichy Iván, aki II. világháború előtt tulajdonosa volt a vadászháznak és környék erdei egy részének is. A II. világháború után a vadászház szolgálati lakásként, erdészeti irodaként funkcionált. 1987-ben teljesen felújításra került, ekkor nyerte el a jelenlegi formáját, azóta vadászházként üzemelteti a Zalaerdő Rt. Letenyei Erdészete.

Az arborétumi séta után Bázakerettye - Kistolmács irányában tovább utazva Bázakerettye előtt 1 km-re megtaláljuk az első magyarországi termelő olajkút emlékművét (Budafa 2. kút volt ez, 1937. november 26-tól adott ipari mennyiségű olajat).

 

Erdei kisvasút

Az egész települést átszeli a Dunántúl leghosszabb erdei kisvasútja. Kedvenc kiránduló eszköze az ideérkező turistáknak.

A Zalaerdő Rt. által üzemeltetett kis vonat menetrend szerint közlekedik, de igény szerint különvonat is rendelhető.

2004 óta az induló járatok között megtalálható egy nosztalgia vonat, amelyet a teljesen felújított pályán az "Ábel" nevű kis gőzös vontat.

 

Kistolmácsi tó

A Nepomuki Szent János szobornál megállva északra tekintve Csömödér - Kistolmács között közlekedő, személyeket szállító erdei kisvasút végállomása látható.
Csömödérből indulva a szelíd, dimbes-dombos zalai táj egy részét érintve érkezik Kistolmácsra.

Az idelátogató turisták a tolmácsi és budafai erdőn keresztül kijelölt turistaúton juthatnak el Budafára az arborétumba.

A vidéken történő olajkutatás során egy szeizmikus robbantáskor bővizű forrás tört fel a földből.
Ennek a vizét segítették forrásfoglalással az olajos kollégák csőbe, ill. mederbe terelni. A bővizű forrás adta az ötletet egy közjóléti tó kialakítására. Az Erdőgazdaság az anyagi források döntő mértékű biztosításával, Letenye város, Kistolmács község összefogásával és a vízügyi szakemberek támogatásával épült meg. Értékét külön növeli, hogy a partjainál nem lett engedélyezve horgásztanyák építése, megőrizve ezzel a táj eredeti szépségét.

A horgászok a tilalmi időt kivéve egész évben hódolnak itt csendes szenvedélyüknek.

 

Vétyemi ősbükkös


Vétyemi ősbükkös a Kiscsehi - Tormafölde közötti erdővel körülvett kövesút mellett található (természetvédelmi terület). A vétyemi ősbükköst a táblával jelzett bejárattól mintegy 600-700 m-es sétával érjük el.
Maga az ősbükkös egy idős bükk állomány, amelyben 30 év óta semmilyen fakitermelés nem történt. A faállomány kora meghaladja a 160 évet.
Az ősbükkös kialakítása két fontos cél érdekében történt:
- Tudományos kutatások végzése a "magára hagyott" erdőben. (Növekedés, mortalitás, törzsszám alakulása belenyúlás nélkül stb.)
- Szakemberek, de a szélesebb közönség részére is látogatható nevezetesség, kuriózum.
Az ERTI által végzett kutatások, felmérések adatait a helyszínen táblák mutatják. A mért adatokat tanulmányozva egyértelművé válik: az erdőkezelés fontossága, a fakitermelések kellő időben történő elvégzése, a magára hagyott erdőben óriási értékek mennek veszendőbe. A látogató, mintha az erdő templomában járna, a helyszínen tiszteletet parancsol, az ember szinte eltörpül az óriás méretű fák között.

 

Olajipari kismúzeum

A magyar olajipar szülőhelyének állít emléket a Budafa 2. kúttól alig 200 méterre, a Lispe-Kiscsehi elágazóban található a zalaegerszegi Magyar Olajipari Múzeum által a Budafa II.-es olajgyüjtő állomás szociális épületében ízlésesen berendezett kis múzeum.
A fali tablókon a látogatók láthatják az olajcsaták korabeli hőseit, az egykori eszközöket és az idelátogató hírességeket, mindazt, ami e területet a magyar olajipar bölcsőjévé avatott. A tárolókban az eredeti dokumentumok bemutatják az olajbányászok életét. Kis makettek, modellek, egykor és ma is használatos speciális olajipari eszközök szemléltetik, segítik ennek az embert próbáló szakmának a megismerését.

A kismúzeumot a Budafaluus Programiroda működteti, mivel a gyűjtő állomás jelenleg is üzemel, a látogatási szándékot előre be kell jelenteni, igény esetén szakmai vezetőt is biztosítanak.
Elérhetőség: +36 30 320 3803, +36 70 612 0429, +36 93 950 182
 

 

Olajipari Természetbarát Egyesület


Bázakerettye a Magyar szénhidrogén-bányászat születési helye, tehát nem véletlenül kötődik a településhez az egyébként nagykanizsai székhelyű Olajipari Természetbarát Egyesület, mely egyesület rendszeresen szervez különböző távolsági túrákat az un. olajos körtúrákat, illetőleg a Dr. Papp Simon, a hajdan volt olajipari vezérigazgató emlékét felelevenítő túrákat.

Elérhetőség: Olajipari Természetbarát Egyesület, 8800 Nagykanizsa, Ady Endre u. 14/C

Orvosi ügyelet
ZDTKE
Facebook
Vissza az előző oldalra!
Bázakerettye Község hivatalos honlapja - Magyar