Elérhetőségek

Bázakerettye Község hivatalos honlapja

Cím: 8887 Bázakerettye,
Fő út 4.
Telefon:
+3693348003
E-mail:
hivatal@bazakerettye.hu
Facebook


For Cleaner Wastewater

For Cleaner Wastewater HUHR/ 1001/1.1.2/0006

For Cleaner Wastewater

Bázakerettye Község Önkormányzata elkötelezte magát a decentralizált közműfejlesztés területén. A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megalapozza a helyi szennyvíztisztító és csatornahálózat fejlesztését, revitalizációját. A projekt modellértékű a decentralizált közműfejlesztés, a decentralizált, helyi szennyvíztisztítás területén.

Támogató: Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program
Kódszám: HUHR/1001/1.1.2/0006
Rövid név: For Cleaner Wastewater
Vezetőpartner: Bázakerettye Község Önkormányzata
Projektpartner: Muraközi Vízmű (Csáktornya)

Bázakerettye Község Önkormányzata elkötelezte magát a decentralizált közműfejlesztés területén. A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megalapozza a helyi szennyvíztisztító és csatornahálózat fejlesztését, revitalizációját. A projekt modellértékű a decentralizált közműfejlesztés, a decentralizált, helyi szennyvíztisztítás területén.
Bázakerettye Község Önkormányzata a For Cleaner Wastewater (HUHR/1001/1.1.2/0006) projektre 95%-os támogatást nyert, a projekt összköltsége 89 620 a magyar oldalon.

Bázakerettye község évek óta próbálkozott a szennyvízcsatorna hálózat és a szennyvíztisztító telep bővítésével és felújításával. A település a beruházást önerőből nem tudja megvalósítani, ezért a hiányzó forrásokat pályázati források elnyerésével tervezik kiegészíteni. A településnek olyan megoldásokat kellett kidolgozni, mely biztosítja a legkedvezőbb beruházási költséget, a legkedvezőbb üzemeltetési költséget, a fenntarthatóságot, és illeszkedik a térség szennyvíztisztítási koncepciójába, a környezetvédelmi elvárásokat kielégíti és a pályázati lehetőségeknek is megfelelő.

Bázakerettye település két településrészből áll (Báza + Kerettye), melyek önálló kis szennyvíztisztítóteleppel és csatornahálózattal rendelkeznek. E szennyvíztisztító-rendszerek már több mint 60 éve működnek, ezért – koruk, állapotuk és a magváltozott körülmények miatt – rekonstrukcióra (felújítás, fejlesztés, átalakítás) szorulnak.

Jelen projektben azon szakmai dokumentumok készültek el, melyek alapján a rekonstrukció kivitelezhető a közeljövőben (1-5 év):

Döntéselőkészítő tanulmány a Bázakerettye (Kerettye településrész) szennyvíztisztítótelep rekonstrukciójára, mely alapján a megfelelő változat kiválasztása történt. A kiválasztott változat, technológiai megoldásra készült el az engedélyezési tervdokumentáció.
Geodéziai felmérés elkészítése a Bázakerettyei szennyvíztisztító és csatornahálózat rekonstrukciójának megalapozására.
Tervdokumentáció: Bázakerettye (Kerettye településrész) szennyvíztisztító és csatornahálózat rekonstrukciójának engedélyezési terve.
Döntéselőkészítő tanulmány a Bázakerettye (Bázai településrész) szennyvíztisztító rekonstrukciójára. (Erre jelen projekt keretében nem készül engedélyes terv, hanem majd más forrásból és később.)
A műszaki megoldásokra több alternatíva készült, melyek közül a legkedvezőbb került továbbtervezésre és engedélyezésre mind a fenntartás, mind a működtetés szempontjából.
A horvát partner – a Muraközi Vízmű - Donja Dubrava, Donji Vidovec és Kotoriba települések szennyvízelvezetését és szennyvíztiszítításának megvalósítását készítette elő a projekt keretében., a projekt összköltsége 186 660 EUR a horvát oldalon.


2012. december 12-én a projekt keretében megrendezett sajtótájékoztatóval egybekötött workshop-tanulmányúton a bázakerettyei projekt eredményein kívül bemutatásra kerültek a helyi, decentralizált szennyvíztisztítás már működő, sikeres, követendő példái Dél-Zalában: a fejlesztendő bázakerettyei szennyvíztisztítók, a tótszerdahelyi, a zalakarosi és csapi helyi szennyvíztisztítók, továbbá a tótszerdahelyi törpevízierőmű, mely szennyvíztisztító telep áramellátását fogja szolgálni. A tanulmányutat Zajzon Imre (AQUALINE Z+Z Bt.) – a bázakerettyei szennyvíztisztító telep revitalizációs programramjának tervezője vezette és mutatta be az egyes helyszíneket. A tanulmányúton Bázakerettye Önkormányzat horvát projektpartnere a Muraközi Vízmű szakmai vezetői is részt vettek.

2012. december 18-án a projekt keretében megrendezett záróworkshopon a projekt mindkétoldali eredményei széleskörben bemutatásra kerültek. Iványi László polgármester és Dárió Ban a Muraközi vízmű műszaki igazgatója köszöntője után Zajton Imre (AQUALINE Z+Z Bt.) ismertette a Bázakerettyei szennyvíztisztító és csatornahálózat rekonstrukciós tervét. Biserka Mavrin Veinovic a nemzetközi projektek igazgatója (Muraközi Vízmű) tartott előadást horvát partner által végzett tevékenységekről: Szennyvíztisztítás, szennyvízelvezetés szakmai megalapozása Donja Dubrava-Donja Vidovec-Kotoriba. Tálos András Magyarország-Horvátország IPA Határonátnyúló Együttműködési Program Közös Technikai Titkársága részéről ismertette az IPA program tapasztalatait, jövőjét és a további együttműködési lehetőségeket. Kocsis Anikó projektmenedzser a decentralizált közműfejlesztés és a szennyvíztisztítás jelentőségéről egyéni és közösségi szinten - a lokális és globális aspektusokat is megvilágítva - tartott előadást. A rendezvény végén Iványi László polgármester ismertette a jövőbeli fejlesztési terveket, elképzeléseket Bázakerettyén.

A projekt eredményei ill. a víz- és ivóvízvédelem lehetőségei diákságnak is bemutatásra kerültek a projekt során.
A projektről kétnyelvű kiadványt is készült.

A projekt mind a magyar, mind a horvát oldalon sikeresen meg lett valósítva. Bázakerettye Község Önkormányzata – a vízjogi engedély birtokában – pályázatot fog benyújtani a megvalósításra, melynek mielőbbi megvalósítása kiemelten fontos környezeti-, szociális- és gazdasági szempontból egyaránt.

További információk:
Iványi László – polgármester: 06-30-2066828, ivanyi@bazakerettye.hu
Kocsis Anikó-projektmenedzser: 06-30-4744933, okoregio@t-online.hu
Zajzon Imre-tervező: 06-30-9023972, imre.zajzon@gmail.com


Vissza az előző oldalra!
Bázakerettye Község hivatalos honlapja - Magyar