Elérhetőségek

Bázakerettye Község hivatalos honlapja

Cím: 8887 Bázakerettye,
Fő út 4.
Telefon:
+3693348003
E-mail:
hivatal@bazakerettye.hu
Facebook


MAORT Munkásotthon/Déryné Művelődési Ház

Hofstadter József

A Munkásotthont az 1938-tól kialakuló olajbányász lakótelep feletti magas domb tetején, az erdő szegélyén építtette fel gyönyörű környezetben a Magyar Amerikai Olajipari Részvénytársaság. Ez tette lehetővé a 1941.május 7-én megalakult MAORT Munkásotthon, Kultúr-és Önsegélyző Egyesület munkájának igazi kiteljesedését kulturális, művelődési, de még a sport területén is.

Az impozáns épület a vállalat saját Tervezési és Építési Osztálya koordinálásával, Keresztes Győző tervei alapján göcseji építészet stílus jegyekkel, faragott oromzatokkal, belső színes gerendázattal készült el. Építése "L" alakban indult, ami később "U" formára módosult.(nyitott terasz) Az építési-kivitelezési költségeket nagymértékben növelte a szükséges nagymennyiségű földmunka. Épületben rövid időn belül volt villany világítás, földgáz fűtés és vezetékes víz.

Fontosabb adatok:

Az építés kezdete: 1940.október 1.

Befejezés: 1941.okt.1.

Ünnepélyes átadása: 1941.okt.2. Paul Ruedemann, dr. Hauer Ernő és dr. Papp Simon MAORT vezetők jelenlétében avatták fel.

Az épületben a közösségi termeken kívül vendégszobát alakítottak ki, a bútorozott szobákat minden szükséges felszereléssel ellátták. A szobákon kívül az épületben étkező és moziterem is volt.

Az alsó szinten labdarúgó öltözőket alakítottak ki, mivel már 1941-ben a Munkásotthon alatti területen futballpályát és tekézőt is építettek, majd egy évvel később már a sportpálya bővítéséhez láttak hozzá.

1947-48 tanévtől az épület 2 helyiségével – ideiglenesen -a helyi általános iskolát, tanulóotthoni elhelyezésben (20 fő) segítették ki. A tetőtérben is kialakítottak új szálláshelyeket, továbbá az épület mellett 2 db fabarakkot is felállítottak oktatási célra.

A munkásotthon első felújítására, a nyitott terasz beépítésére, egy reprezentatív színházteremmel való bővítésére, névváltoztatásra (Déryné Kultúrház) 1955-ben került sor. Ezután még intenzívebb munka folyt Bázakerettye gyönyörű, ikonikus épületében.

A MAORT megszüntetése után 1950-től a Budafai Kőolajtermelő Vállalat lett a tulajdonos, a működtetéshez szükséges anyagiakat Bányász Szakszervezet révén biztosította a vállalat. Kulturális téren minden volt, ami egy városban van. A munkásság mellett a helyileg magas számú értelmiség is aktívan részt vett az eseményeken, feladatokat is vállalva. Az iskolai és felnőtt zenekar (vezetője Décsy László tanár, aki korábban a budapesti Operaház betanító karmestere volt) többek között rendszeres résztvevője volt a vállalati ünnepségeknek de koncertet is adott a színház teremben. Az általános iskola sok rendezvényét szintén itt tartotta meg. Nagykanizsai Zeneiskolával való kapcsolat révén szolfézs és hangszeres (hegedű, zongora) oktatás folyt, évvégi záró koncerttel (vezető Lóránt Éva). Volt balett oktatás hasonlóan a zenei oktatáshoz (vezető Borbély Lujza, tánc pedagógus )

Több évtizeden át sikeresen működött az amatőr színjátszó csoport (vezető Gyurcsák János) de mellettük a Déryné  Állami Faluszínház is gyakran fellépett. Énekkar és tánccsoport is működött éveken át.

Hetente 3 alkalommal volt filmvetítés (kedd-péntek, vasárnap matiné)

Sok látogatót vonzott a több ezres könyvtár (vezetője: Perlaki Ferenc), és az egyéb szórakozási lehetőségek: biliárd, rexasztal, gombfoci, ulti, sakk, a sok-sok vetélkedő, újságíró-költő-író-olvasó találkozók, szakkörök. Ezeken kívül nagyon sok környékbeli fiatalt vonzottak a rendszeres helyi bálok, táncos összejövetelek. Felsorolni szinte lehetetlen mindent, de nagyon jó összeállítást ad minderről Bajzik Zsolt - Jó szerencsét Bázakerettye! című (2013)-as kiadású könyve.

Az évtizedek során a bázakerettyei Kultúrház a közművelődés központjává vált a mikro térségben. Ez a több évtizedes múltra való visszatekintés indokolja a vezetők nevének említését, felsorolását: leghosszabb ideig Gyurcsák János és Szabó Tibor igazgató vezette a sok munkát igénylő és sok élményt adó intézményt, de Tánczos István és Illés Angéla igazgató is maradandót alkotott. Rövid ideig volt igazgató Kovács Ferenc, de itt dolgozott és rendezett jó előadást a sikeres filmrendező Huszárik Zoltán is.

2002-ben, a MOL Bányász Szakszervezet tulajdonába kerülés után teljes felújítás történt, melynek során elbontották a színház (mozi) termet, de sajnálatosan a helyére tervezett szálloda építése elmaradt. Emiatt az Önkormányzat helyére szabadtéri fedett színpadot építtetett 2014‑ben. 2023-ban az épületet a bázakerettyei Önkormányzat- részben közadakozásból - vette meg, továbbra is közösségi használatra.

Források:
Srágli Lajos. – A politika csapdáin át, a MAORT története1938- 1949

Ötven éves a magyar Kőolaj és Földgázbányászat. KFV 1937-1987

Papp Simon - Életem (2. kiad.)

Csath Béla - Más megközelítéssel

Bajzik Zsolt - Jó szerencsét Bázakerettye

MAORT Munkásotthon/Déryné Művelődési Ház + 6

Vissza az előző oldalra!
Bázakerettye Község hivatalos honlapja - Magyar